Wydarzenie w dużej mierze dotyczyło zdrowej żywności, więc nie mogło zabraknąć instytucji, która propaguje zdrowie poprzez segregację odpadów komunalnych oraz zwraca uwagę na szkodliwość palenia śmieciami w piecach. Zdrowie i segregacja? Tak, zgadza się. Segregując odpady przyczyniamy się do tego, że zostają one poddane recyklingowi. Dzięki temu oszczędzamy surowce naturalne i mamy pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Podczas tegorocznych Smaków Regionu organizowaliśmy konkursy, w których uczestnicy wygrywali wiele użytecznych gadżetów m. in. zestawy do segregacji, materiałowe torby na zakupy, notesy, breloki, wyciskarki do pasty do zębów i in. Wszystkim zwycięzcom gratulujemy zdobytych nagród. W trakcie konkursów dodatkowo rozmawialiśmy z mieszkańcami i udzielaliśmy praktycznych porad np. że nie trzeba myć plastikowych pojemników po serkach i jogurtach - wystarczy opróżnić je z zawartości. Jednocześnie prowadziliśmy akcję "zamień foliówkę na materiałówkę", którą rozpoczęliśmy podczas Międzynarodowego Dnia Bez Foliówki. Wszystkie jednorazowe torby foliowe, które zebraliśmy zostaną poddane recyklingowi i nie zaśmiecą naszego otoczenia. W zamian za foliówki mieszkańcy otrzymali solidne torby materiałowe, które wytrzymają kilka lat.
Nasz punkt odwiedziła wiceprezydent Piły pani Beata Dudzińska, która spróbowała swoich sił w przygotowanym przez nas konkursie ekologicznym. Odpowiedziała na wszystkie pytania, a wygraną nagrodę przekazała osobie, która rozmawiała z nami o zaletach segregacji odpadów komunalnych. :-)
Do zobaczenia na kolejnych imprezach