1. Nie wybierajmy się do sklepu gdy jesteśmy głodni lub chce nam się pić. Wtedy na pewno kupimy za dużo produktów spożywczych, często takich, których nie jadamy na co dzień.
2. Przed wyjściem do sklepu, sprawdźmy domowe zapasy. Może okazać się, że na dnie szafy leży zapomniane opakowanie mąki czy makaronu, a w lodówce za innymi produktami schował się jogurt czy serek. Dzięki przejrzeniu zawartości szafek i lodówki nie kupimy produktów, które już mamy i zaoszczędzimy pieniądze.
3. Zróbmy listę zakupów. Dzięki temu jest większa szansa na to, że kupimy tylko to, po co przyszliśmy.
4. Uważajmy na promocje. To, że dany produkt jest oferowany w promocji, nie oznacza, że jego cena jest faktycznie atrakcyjna. Najlepiej oprócz ceny na półce, warto porównać ceny jednostkowe (czyli nie ile kosztuje opakowanie, ale na przykład 100 gramów czy 1 kilogram produktu lub pojedyncza sztuka).
5. Opakowania zbiorcze nie zawsze korzystne. Może okazać się, że np. bardziej opłaci się kupić karton mleka lub zgrzewkę jogurtów niż pojedyncze sztuki, ale warto się zastanowić czy zdążymy wszystko zjeść lub wypić przed upływem terminu przydatności do spożycia danych produktów. Gdy kupimy więcej niż jesteśmy w stanie skonsumować, najprawdopodobniej część produktów spożywczych trafi do kosza na odpady.