LOGO PRGOK
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do menu głównego
  • Przejdź do głównych sekcji strony
    • PRGOK
    • Związek Międzygminny
      Pilski Region Gospodarki Odpadami Komunalnymi
      • Ikona Facebook
      • BIP
      • EPUAP
      • A
      • A+
      • Kontrast
      Zaloguj się
      Profil
      • Twój profil
      • Edytuj profil
      WYPEŁNIJ DEKLARACJĘ
Aktualności
Harmonogramy
Gminy - zabudowa jednorodzinna 2021
Gminy - zabudowa jednorodzinna 2022
Jak działa system?
Wymagania
Pojemniki
Odbiór odpadów
Wykaz punktów PSZOK
Wykaz instalacji przetwarzania odpadów komunalnych
Wykaz punktów zbiórki ZSEE
Wykaz aptek
Poziomy recyklingu
Uchwały i obwieszczania
Programy UE
Edukacja
Kampanie edukacyjne
Słownik pojęć
Audycje
Wydawnictwa
Przewodnik
Statut Związku
Regulamin utrzymania porządku
Stawki
Częstotliwość odbioru
Zgłoś problem
Najczęściej zadawane pytania
Skargi i wnioski
Formularze zgłoszeniowe
Jak segregować?
Kontakt
WYPEŁNIJ DEKLARACJĘ

Pobierz aktualny druk deklaracji. >>> KLIKNIJ TUTAJ

Aktualności
Strona Główna › Aktualności
26.04.2022 r.

Eko majówka: jak grillować, żeby nie zatruwać środowiska

Odliczamy dni do majówki. Przy odrobinie szczęścia, gdy uda się wziąć wolne w pracy 2 maja, czekają nas aż cztery dni błogiego lenistwa. 

Dla wielu z nas pierwszy weekend maja to otwarcie sezonu grillowego i czas wspólnego biesiadowania z rodziną czy znajomymi. Postarajmy się, by ten wspólnie spędzony czas był nie tylko miły, ale również przyjazny dla środowiska.

Czy grillowanie może być w ogóle eko? Jeżeli postawimy na grill gazowy czy elektryczny, to na pewno będzie to lepszym rozwiązaniem niż palenisko na węgiel czy drewno. Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie dań z grilla bez charakterystycznego aromatu dymu, postarajmy się, by węgiel, który do tego celu używamy, miał dobry skład. Zrezygnujmy również z chemicznych podpałek do grilla, a tym bardziej nie używajmy jako podpałki zadrukowanych gazet, lakierowanych czy malowanych desek lub materiałów drewnopochodnych. To nie tylko szkodzi środowisku, ale również naszemu zdrowiu.

Jednorazowe talerzyki, kubki czy sztućce to na pewno wygodne rozwiązanie, ale niestety mało ekologiczne. Jak nazwa wskazuje, takie naczynia czy sztućce wykorzystamy tylko raz, po czym wyrzucimy je do kosza. A góra odpadów będzie rosła.

Pamiętajmy, by po skończonej imprezie posegregować odpady. Ważne: resztek jedzenia nie wyrzucamy do brązowego worka czy pojemnika na bioodpady, lecz do kubła na odpady zmieszane. Do worka lub pojemnika na bioodpady mogą trafić jedynie resztki surowych warzyw i owoców.

man-g263c9630e_1920.jpg

PRGOK

Aktualności Harmonogramy Jak segregować Programy UE Wypełnij deklarację Kontakt

Jak działa system?

Wymagania Pojemniki Odbiór odpadów Punkty zbiórki PSZOK Punkty zbiórki ZSEE Wykaz instalacji przetwarzania odpadów komunalnych

Wykaz aptek Poziomy recyklingu Uchwały i obwieszczenia

Edukacja

Kampanie edukacyjne Słownik pojęć Audycje Wydawnictwa

Przewodnik

Statut PRGOK Regulamin utrzymania porządku Stawki Częstotliwości odbioru Kalkulator opłat

Zgłoś problem

Najczęściej zadawane pytania Skargi i wnioski mieszkańców
  • Ikona Facebook
  • BIP
  • EPUAP
© Copyright 2021 PRGOKPolityka prywatnościDeklaracja dostępności
  • Ikona Facebook
  • BIP
  • EPUAP
Strona przygotowana przez: Agencja Interaktywna SUNGROUP
Korzystanie z witryny internetowej oznacza akceptacje plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj