Tymczasem wyrzucone jedzenie to wyrzucone do kosza pieniądze. Szacuje się, że czteroosobowa rodzina w ciągu roku wraz z produktami spożywczymi wyrzuca do kosza nawet 2600 złotych. W dobie wysokich cen warto zastanowić się nad tym co zrobić, by po zbliżających się świętach nasze kosze nie zapełniły się resztkami sałatki, rybami, mięsem czy sernikiem.
ZAPLANUJ ZAKUPY
Pierwszym krokiem do niemarnowania to mądre planowanie. Zanim wybierzemy się do sklepu, sprawdźmy co mamy na kuchennych półkach. W sklepie często nie pamiętamy o schowanym głęboko kilogramie mąki czy kartonie mleka, który stoi w lodówce, więc pakujemy kolejne kilogramy i kartony do wózka. Przegląd zapasów pozwoli nam zrobić listę naprawdę potrzebnych produktów.
Kolejny krok, zanim wybierzemy się do sklepu, to ustalenie liczby gości. Warto omówić planowane menu z gośćmi. To pozwoli uniknąć tego, że dania będą się powtarzały i daje gwarancję, że nic się nie zmarnuje.
SPRAWDZAJ TERMINY
Będąc sklepie, zwracajmy uwagę na terminy przydatności do spożycia. Dzięki temu unikniemy sytuacji, gdy musimy wyrzucić przeterminowany produkt, bo nie zdążyliśmy go zjeść. Unikajmy produktów wielokrotnie zapakowanych. Zamiast warzyw owiniętych w folię, wybierzmy te sprzedawane luzem, na wagę. Zamiast ryżu zapakowanego w woreczki, kupmy od razu kilogramowe opakowanie. Pamiętajmy, że koszt opakowania producent dolicza do ceny. Po co więc przepłacać za coś, co wyląduje w koszu na odpady zaraz po przyniesieniu do domu?
Ważne! Nigdy nie wybierajmy się do sklepu, gdy jesteśmy głodni. Przez to kupimy więcej, trudniej będzie nam się trzymać ustalonej listy zakupów i wydamy więcej pieniędzy.
PRZECHOWUJ DOBRZE
Gdy wrócimy z zakupów, pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu produktów. Sypkich produktów nie zostawiajmy w otwartych opakowaniach, bo mogą zalęgnąć się mole spożywcze. Czytajmy etykiety i zwracajmy uwagę na to, które produkty powinny być przechowywane w lodówce. Złe przechowywanie produktów spożywczych powoduje nie tylko szybsze zepsucie, ale może skutkować zatruciem pokarmowym.
WYKORZYSTAJ PONOWNIE
Co zrobić, gdy mimo wszystko lodówka będzie pełna resztek? Wykorzystajmy je pomysłowo. Mięso możemy przerobić na farsz do naleśników czy pasztecików. Resztki wędlin wykorzystajmy do zapiekanki czy pizzy. Sporo dań można zamrozić i wykorzystać później. A gdy nasza lodówka pęka w szwach i nic już do niej nie zmieścimy, podzielmy się jedzeniem z potrzebującymi, np. poprzez lodówki społeczne i jadłodzielnie.