Dzięki temu już wiosną będziemy mogli cieszyć się kompostem, który użyźni glebę i sprawi, że rośliny będą lepiej rosły – i to bez żadnych chemicznych dodatków.
Jak założyć kompostownik? W sklepach budowlanych i ogrodniczych można kupić gotowe kompostowniki, wykonane najczęściej z tworzyw sztucznych. Ale kompostownik można również zbudować samodzielnie, na przykład ze starych palet lub desek. W internecie można znaleźć bardzo dużo filmików z instrukcją budowy kompostownika.
Warto dobrze przemyśleć wielkość kompostownika. W zbyt małym kompostowniku jego zawartość zacznie gnić, ponieważ nie będzie dostępu powietrza.
Kompostownik najlepiej ustawić lub wybudować w miejscu zacisznym, zacienionym. Zapewni to odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. W takich warunkach proces kompostowania bioodpadów będzie przebiegał najszybciej.
Ważna jest zawartość kompostownika. Na spodzie warto ułożyć warstwę rozdrobionych gałęzi, na którą następnie wysypuje się warstwę torfu lub ziemi ogrodowej. Warstwa z gałęzi jest konieczna, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Teraz możemy już wyrzucać do kompostownika resztki roślin, liście czy skoszoną trawę z porządkowania naszego ogrodu. Warto pamiętać aby co jakiś czas przesypać kompostownik ziemią oraz od czasu do czasu przemieszać całość.
Co można wyrzucać do kompostownika? To resztki roślin nieskażonych chorobą, skoszona trawa, rozdrobione gałęzie, liście, obierki warzyw i owoców. Do kompostownika nie można wyrzucać mięsa, kości, odchodów zwierząt, trocin z klatek dla zwierząt domowych, chwastów. Również nie powinno się wyrzucać do kompostownika liści orzecha włoskiego, które ze względu na zawartość substancji zwanej juglonem, mogą hamować wzrost roślin.